Omgaan met nee

Omgaan met nee

Omgaan met nee is iets wat we ons hele leven moeten doen. Maar wat doet nee met je? Als heel klein kind hoor je vaker nee dan ja. Bij de opvoeding staat nee centraal. Als heel klein kindje mag je nog even alles en is je omgeving in extase over alles wat je doet. Maar al heel snel komt nee om de hoek kijken. En dan vormt zich in je hoofd een beeld bij nee. Nee=negatief, nee is straf, nee is beperking, nee is einde. Dit beeld wordt verinnerlijkt en dan weet je niet eens meer dat het bestaat.

Als puber ben je op zoek naar de nee's van je omgeving. Je zoekt immers de grenzen op. Nee is een duidelijke grens. Als je erin slaagt je pubertijd door te komen (sommige mensen schijnen hierin te blijven hangen) bevind je je in de wereld van de volwassenen. Ook die wereld wordt voor een groot deel geregeerd door nee. Er kan meer niet dan wel. Ga eens na hoe vaak je zelf denkt aan nee. Die opleiding kan niet, die hypotheek die je wil lukt niet, salarisverhoging krijg je niet, de staatsloterij win je niet. In feite verzamelen wij nee's en die bevestigen het beeld dat het niet kan.

Omgaan met nee

De rol van ja

Ja heeft, in tegenstelling tot nee, een heel positieve betekenis is ons leven. Ja ik wil. Ja geeft mogelijkheden, bevrijdt, schept openheid, geeft ruimte, hoort bij tolerantie. We willen allemaal eigenlijk ons hele leven ja's en geen nee's. Yes is een bijzonder empowering woord om het maar een in goed Engels te zeggen. Maar hoe vaak zeggen we ja en bedoelen we nee. Hoe vaak horen we ja maar komen we erachter dat het nee is. Simpel is het dus niet. "Ja maar" bijvoorbeeld betekent gewoon nee maar klinkt aardiger.

De rol van nee bij netwerkmarketing

Het feit dat nee zo'n beladen reactie is voor de mens is een van de meest voorkomende redenen dat mensen stoppen met netwerkmarketing. En toch is het heel normaal als je ondernemer bent. Stel je hebt een jeanswinkel. Niet iedere klant die binnenkomt koop een jeans. De vraag van de verkoper "kan ik u helpen" wordt meestal beantwoord met "nee, ik kijk gewoon even". Staat een verkoper op dat moment wenend in de winkel? Nee natuurlijk niet. Het hoort erbij. Een op de zoveel mensen koopt gewoon wel jeans en dat weet de verkoper.

Maar om beter met nee om te kunnen gaan moet je eerst nagaan hoe vaak je het zelf zegt en wat die nee voor waarde heeft voor jou. Bijkomende factor is dat de waarde van jouw nee voor je gesprekspartner heel anders kan zijn. Als iemand je vraagt of je zin hebt om in de stad een biertje te drinken en een filmpje te pakken en jij bent moe dan zeg je nee. Die ander kan dat snappen en accepteren maar er kan ook iets anders gebeuren. Het gaat bij de ander een eigen leven leiden. Hij kan denken dat je hem niet leuk vindt, dat je geen vriendschap wil, dat je niet van films houdt, dat je wel van films houdt maar niet met hem wil gaan etc.

Omgaan met nee

Nee's zijn prima!

Als je netwerkmarketeer  bent hoor je heel vaak nee. Je bent op zoek naar mensen die ja zeggen. Maar om die mensen te vinden moet je een enorme berg nee's horen. Is dat erg? Helemaal niet. Het is normaal. Dat weet je alleen niet. Zeg je zelf altijd ja als iemand je wat vraagt? En zou je willen dat iedereen ja zei? Eigenlijk niet. Je bent echt op zoek naar mensen die hier net zo blij van worden als jijzelf. Dat is niet iedereen, je zoekt ook geen honderden mensen. Liever 10 echte goede dan 100 mensen die niet een brandend verlangen hebben om hun leven te veranderen.

Een ander ding wat je moet beseffen is dat een nee, in feite nu niet betekent. Nu is het niet het moment en zijn mensen niet op zoek. Onderzoek heeft aangetoond dat een mensenleven iedere 6-8 maanden ingrijpend verandert. Dat kan op meerder vlakken zijn. Dus een leven is niet statisch, een nee ook niet. Geen enkel probleem. Het enige wat je doen moet is doorgaan.

Bij een "normaal" bedrijf duurt dat doorgaan gemiddeld al 5 jaar om break even te bereiken. Dan maak je gelukkig geen verlies. Bij netwerkmarketing liggen die cijfers iets anders. Het duurt geen 5 jaar maar veel korter. Je kunt echt binnen een jaar een extra/nieuw inkomen realiseren. Maar doorzetten moet je altijd, bij ieder vorm van ondernemen. Het is alleen zaak om de nee's niet in je te laten kruipen. Een nee is gewoon een nu niet. Het is geen afwijzing van jou als persoon of van wat je doet. Het is alleen de boodschap dat die persoon op dat moment niet wil. En dat is toch prima!

Interessant? Reageer en deel!

About the author: admin