Angst en onze comfortzone 2

Angst en onze comfortzone part 2

Comfortzone

Mensen hebben een oplossing bedacht voor hun angstprobleem: de comfortzone. In de comfortzone is het veilig, leuk, weet je precies waar je aan toe bent, zijn geen verrassingen. Daar is op zich niets mis mee maar er gebeurt ook maar heel weinig in die comfortzone. Veilig ≠ verandering.

Hoe langer je angst probeert te ontkennen en "enge" dingen probeert te vermijden des te enger die enge dingen worden! Daarbij komt dat mensen toch heel vaak niet tevreden zijn met hun leven (het percentage ligt rond de 80%). Dus mensen willen een ander leven. Maar als je een ander leven wilt, een ander resultaat, dan moet je ook iets anders doen. Als je nl. alles het zelfde blijft doen als altijd krijg je ook hetzelfde resultaat als altijd. Dus je MOET iets anders doen om een verandering te realiseren en daarvoor MOET je uit die veilige comfortzone.

Voor heel veel mensen is dat helaas een reden om dan maar niets anders te doen. Ze dromen hun leven door met wat ze zouden willen maar het blijft bij dromen. Sommige mensen stappen wel uit hun comfortzone en gaan veranderen. Het leuke is, dat je er, wanneer je uit de comfortzone stapt, achter komt dat het helemaal niet zo erg is als je aanvankelijk dacht. Sterker nog, je krijgt er vleugels van (en dat zonder Red Bull ;-)) Zelfoverwinning geeft een enorme boost. Het wordt verslavend als je niet uitkijkt. Voor je het weet ben je een adrenaline junk.

Feitje:

  • 80% van de dingen die je vreest gebeuren NOOIT
  • aan 10% van de rest kun je iets doen
  • de laatste 10% is vette pech, valt in de categorie "shit happens"

En de gemiddelde mens leeft in angst. Zonde!!!

Netwerkmarketing - angst - comfortzone

Het basis kenmerk van mensen die starten met netwerkmarketing is dat het mensen zijn die iets willen veranderen in hun leven. Feit: verandering vindt alleen plaats buiten je comfortzone. Consequentie is dat de meeste mensen wel willen, het een beetje proberen maar niet echt durven en dus niet het succes gaan behalen wat ze eigenlijk voor ogen hadden en ook absoluut zouden kunnen behalen.

De grootste angst van net gestarte netwerk marketeers: "Wat zal mijn omgeving wel denken" en "zal mijn omgeving positief reageren of niet". Dat is een foute aanname. Wanneer iemand uit de eigen omgeving nee zegt is dat eigenlijk heel normaal. Niet iedereen zegt ja. Wanneer we winkelen kopen we ook niet in iedere winkel waar we binnenlopen. Nieuwe marketeers zien het nee als een afwijzing van hen als persoon. En afwijzing = nee = buiten de groep geplaatst worden = basisangst. Zo is het cirkeltje weer rond.

Oplossing: denk niet na, blijf jezelf, wees enthousiast en negeer je angst. Het zal je de vleugels van zelfoverwinning geven en steeds gemakkelijker worden. Niet alleen met netwerkmarketing overigens, het geldt overal in het leven.

Angst en onze comfortzone

Deel 1 over dit onderwerp vind je hier: https://www.dewegnaarsucces.com/2016/01/06/angst-en-onze-comfortzone/

Over afwijzing en het omgaan met nee heb ik een ander blogje geschreven: https://www.dewegnaarsucces.com/omgaan-met-nee/

Interessant? Reageer en deel!

About the author: admin