Focus houden, zo belangrijk en ook zo lastig

Focus, geen hocus pocus

focus

Focus volgens van Dale:

fo·cus (de/het; m en o; meervoud: focussen)

1 brandpunt

2 het zich concentreren op één bepaald punt: de focus leggen op ... zich geheel richten op ...

Hoe kun je focus behouden in je leven?

Je gaat in je leven een bepaalde kant op, in je werk, in je relatie. Als je niet oplet, verzandt alles in de dagelijkse beslommeringen. Je let dan niet meer op welke kant je eigenlijk uitgaat.Dan zwabber je er dus op los. Maar dat houdt ook in dat je al je doelen niet gaat halen of veel later dan je zou willen. Over doelen stellen op zich zal ik in een ander blog schrijven want dat is een onderwerp op zich, ook heel interessant!

Focus houden is een kunst.

Het is niet alleen een kunst maar een levenskunst. Om te ontdekken waar je focus ligt moet je kritisch kijken naar je denken. Waarop concentreer je je gedachten? We hebben bewuste en onbewuste gedachten. Onbewuste gedachten maken 95% (!!!!!) uit van ons denken. Heel veel taken en handelingen die we doen zijn geautomatiseerd. Je doet ze als het ware zonder nadenken. Lopen, eten, douchen, autorijden, je doet het zonder er bewust over na te denken. Als je net je rijbewijs hebt is dat nog niet zo. Je wordt er op dat moment nog doodmoe van. Mijn eerste tochtje na het behalen van mijn rijbewijs was van Eindhoven naar Vianen. Daar aangekomen was ik zo moe alsof ik naar Zuid Frankrijk was gereden :-).

Naast automatische handelingen zijn er natuurlijk ook acute problemen en vraagstukken die onze aandacht vragen en waarover we moeten nadenken. Maar heel vaak gaan onze gedachten gewoon op reis terwijl we bezig zijn. Je doet iets maar je gedachten zijn ergens anders. Je onbewuste is dan heel actief. Soms kom je er, op weg naar punt a, onderweg achter dat je onderweg bent naar punt b. Onbewust was je namelijk bezig met punt b en je hersenen "gehoorzamen" dan door je naar punt b te brengen.

focus

De wet van de aantrekkingskracht en concentratie.

Je krijgt datgene waar je energie naar toegaat. Dat is gewoon de wet van de aantrekkingskracht. Eigenlijk is dit feit altijd al her- en erkend. "Hij is zo gedreven, hij komt er wel!" Iedereen voelt aan dat dit zo is.Gedreven wil zeggen gefocust. Iets drijft je naar je doel en dat iets zijn je gedachten en het daaraan gekoppelde handelen. Hoe meer je gedachten gericht zijn op het te behalen doel des te groter wordt de kans dat je dit doel gaat behalen.

In griezelfilms wordt gretig gebruik gemaakt van deze wetmatigheid. Dingen waar iemand bang voor is verschijnen. Zo gaat het in het echte leven ook. Als we ergens bang voor zijn denken we juist daaraan. Denk je bv. "oh als er maar geen spin zit" dan weet je wat er zit: een spin!! (mag ook iets anders zijn, het is duidelijk dat ik niet een grote fan ben van spinnen 😉 )

Maar door te focussen op je doel, op een goed resultaat zul je dat doel gaan behalen en het goede resultaat krijgen.

In de sport wordt dit principe overal toegepast. Voordat iemand een parcours gaat rennen of in het water duikt om te zwemmen, voordat een ruiter gaat springen, wat iemand ook gaat doen: het wordt eerst in het hoofd gedaan en met een positief resultaat. Maar ook tijdens het trainen, al ver voor de daadwerkelijke prestatie, programmeren sporters hun bewuste brein en hun onbewuste brein. Ze doen de fysieke training maar trainen ook in hun hoofd door alles met hun "geestesoog" te zien en te doen, inclusief natuurlijk een goede afloop.

focus

Hoe meer gefocust je bent, des te minder accepteer je van jezelf nog andere gedachten en zeker geen negatieve gedachten. Focussen is een enorme concentratie oefening. Maar hele volksstammen mensen kunnen het niet volhouden om  de discipline op te brengen om hun gedachten te trainen. Mensen die het wel goed kunnen zijn helaas vaak de negatievelingen. De mensen waarvan je zo moe wordt en die daadwerkelijk alles torpederen, met de grond gelijke maken, afbranden, laten ontploffen, het altijd beter weten in negatieve zin. Zij weten zeker dat het niet gaat werken en waarom. Daarop focussen ze hun leven en voilà, dat is het resultaat wat ze krijgen. Mijn advies voor deze categorie: geen tijd insteken. Ze hebben gelijk. Voor hen zal het zeker zo werken want zo denken ze, zo praten ze, zo zal ook hun resultaat zijn.

Maar wanneer we gefocust zijn op ons doel, als we eraan denken, van dromen, zien dat het gaat lukken, er ook zo over praten En de bijbehorende acties uitvoeren dan gaan we ons doel bereiken. Je moet gewoon geen gedachten meer toelaten die zeggen dat het niet lukt. Wanneer zo'n gedachte zich aandient zeg je letterlijk "STOP". EN dan denk je vervolgens heel sterk aan de reden dat je dit doel wil behalen. Je zorgt dat je je positief laat inspireren door wat ook maar werkt voor jou. Zorg dat zich een nieuw spoor manifesteert in je hersenen, een positief spoor dat recht naar je doel leidt.

 

 

Interessant? Reageer en deel!

About the author: admin